+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Eρευνα του περιοδικού «Journal of Sport & Exercise Psychology», υποστηρίζει πως αθλητές που έτρεχαν σε αγώνες όπου προς το τέλος χαλάρωναν αντί να πιέζονται περισσότερο, απόλαυσαν περισσότερο την εμπειρία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μάλιστα, αθλητές και αθλούμενοι που ακόμα και σε αγώνες εφάρμοζαν στυλ προπονήσεων, έφταναν ακόμα και σε καλύτερους χρόνους.

Το τρέξιμο είναι ένα εκπληκτικό άθλημα το οποίο όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν. Είναι, ωστόσο, μοναχικό και για κάποιους μπορεί να γίνει και μονότονο.

Γι αυτό όσοι θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να βάζουν ποικιλία στην προπόνησή τους.

Δείτε μερικά είδη προπόνησης:

1/ Διαλειμματικές

Μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης φαντάζει συχνά ως μια δύσκολη υπόθεση. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας πονάνε μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στην τακτική κρούση των ποδιών σας στο έδαφος. Παράλληλα η καρδιά αγωνίζεται ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα τους μύες που εργάζονται σκληρά κάνοντάς σας να ξεφυσάτε.

Ξεκινώντας με διαλειμματικές διαδρομές μειώνετε την πνευματική και σωματική κόπωση. Με το να ρίχνετε ρυθμό δημιουργείται ένα ευχάριστο συναίσθημα που σας ακολουθεί ακόμη και μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε το: Kάντε ζέσταμα 10 λεπτών με περπάτημα και έπειτα τρέξτε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή και έπειτα περπατήστε πάλι για 5 λεπτά. Μειώστε το διάστημα του διαλλείματος κατά 1 λεπτό την φορά. Ολοκληρώστε με ένα δεκάλεπτο περπάτημα για να αποφορτιστείτε.

2/Πυραμίδα

Οι ασκήσεις «πυραμίδας» που απαιτούν την μετάβαση από σύντομες σε μακροχρόνιες επαναλήψεις και στην συνέχεια το αντίστροφο, ωφελούν πολλαπλά το σώμα σας αλλά και το πνεύμα σας σύμφωνα με την Nikki Reiter, γυμνάστρια και βιοχημικό.

Δοκιμάστε το: Kάντε 10 λεπτά τζόκινγκ και εν συνεχεία κάντε τις ακόλουθες επαναλήψεις με τζόκινγκ ενός λεπτού στο ενδιάμεσο: 1600μ, 1,200μ, 1,000μ, 800μ και για το τέλος 400μ.

Ρίξτε ρυθμό για 5-10 λεπτά και κρατήστε τις επαναλήψεις στον δικό σας ρυθμό (περίπου 10χλμ).

3/ Tempo run

Κρατώντας έναν άνετο ρυθμό θα βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τα διάφορα μεταβολικά υπο-προϊόντα ενός ταχύτερου αγώνα. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε μια δυνατή προσπάθεια με λιγότερη πίεση.

Το τρέξιμο με ρυθμό δείχνει πιο δύσκολο όσο κουράζεστε, ωστόσο χρησιμεύει αρκετά αν προπονείστε για έναν αγώνα που απαιτεί υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο αυτό που μετρά είναι να πιέσετε τον εαυτό σας όταν πραγματικά θα χρειάζεται.

Ένα ρυθμικό τρέξιμο που χαλαρώνει όσο προχωράτε προς το τέλος, σας γεμίζει αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζετε προς τον στόχο σας.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από δεκάλεπτο ζέσταμα κάντε τρέξιμο με ρυθμό που θα μπορέσετε να διατηρήσετε για περίπου 1 ώρα για 7-10 χιλιόμετρα. Ολοκληρώστε σε μικρή κατηφόρα ώστε η διατήρηση του ρυθμού να φαντάζει πιο εύκολη.

4/Long Run

Στόχος σε τέτοιες διαδρομές είναι να βελτιώσετε την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αλλά και να αυξήσετε τα μιτοχόνδρια στους μύες. Αυτές οι προσαρμογές μπορούν να επιτευχθούν σε χαμηλές ταχύτητες. Είτε τρέχετε για 3 μίλια είτε 23, το να διατηρείτε έναν συγκεκριμένο ρυθμό είναι το ίδιο δύσκολο καθώς κουράζεστε.

Η μεγάλη επιβράδυνση λόγω κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς σύμφωνα με την Reiter. Αντί να αλλάξετε την προπόνηση απλά ρίξτε ρυθμό ώστε να απολαύσετε περισσότερο το τρέξιμο.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από την πιο μεγάλη διαδρομή σας, περπατήστε για 10 λεπτά νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το σώμα σας που σας επέτρεψε να πραγματοποιήσετε έναν δύσκολο στόχο. Αν είστε με παρέα, αυτή η ώρα μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθετε πιο κοντά με τον παρτενέρ σας.

ΠΗΓΗ https://runnfun.gr/

 * Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει ...

 

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα - Παρασκευή: 07:00 π.μ. - 22:00 μ.μ.

Σάββατο: 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Κυριακή: Προσωρινά κλειστά

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Code by: Overmedia SA