+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

Γιατί να επιλέξω διάδρομο για γυμναστική;

Γιατί να επιλέξω διάδρομο για γυμναστική;

Ο διάδρομος αποτελεί το πιο βασικό μηχάνημα που θα βρει κάποιος σε ένα γυμναστήριο.

Οι πρώτοι διάδρομοι έγιναν διαθέσιμοι την δεκαετία του 1960 και από τότε τους συναντάμε παντού μπροστά μας. Ο λόγος δημιουργίας τους είναι να παρέχουν την δυνατότητα προπόνησης με βάδιση ή τρέξιμο, μέσα σε κλειστό χώρο. Γεγονός πολύ χρήσιμο για αθλητές και ασκούμενους που η εποχιακές θερμοκρασίες ή ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεπαν την άσκηση έξω.

Επίσης έδωσε λύση σε περιπτώσεις έλλειψης εγκαταστάσεων και υποδομών σε μεγάλες πόλεις. Οι δρομείς μπορούν να κάνουν την προπόνησή τους στην ασφάλεια του γυμναστηρίου ή ακόμα και του σπιτιού τους.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαδρόμων με διαφορετικές δυνατότητες και κόστη. Οι περισσότεροι παρέχουν πολλές ρυθμίσεις έντασης (συνήθως από 1 έως 20 χλμ/ώρα) και κλίσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς και διάδρομοι που λειτουργούν χωρίς ρεύμα, παρά μόνο με την κινητική ενέργεια του χρήστη, οι οποίοι παράλληλα παρέχουν πολλές δυνατότητες αντίστασης (στην περίπτωση που ο αθλητής θέλει να ενδυναμώσει την δύναμη ώθησής του).

Αν και το τρέξιμο στον διάδρομο διαφέρει κινηματικά με το τρέξιμο στο έδαφος (κυρίως ως προς το μήκος διασκελισμού και το σημείο πατήματος σε σχέση με το κέντρο βάρους), ο διάδρομος παρέχει απορροφητική επιφάνεια που μειώνει τους κραδασμούς. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν την χρήση των smartphones και τον smart watches, παρείχε τον μόνο τρόπο καταγραφής της έντασης, διάρκειας και απόστασης (ακόμα και της καρδιακής μας συχνότητας) της προπόνησή μας. Γεγονός πάρα πολύ χρήσιμο. Σήμερα η τεχνολογία μας έχει διευκολύνει σημαντικά σε αυτό τον τομέα.

Ποια είναι τα οφέλη
Βασικό πλεονέκτημα: Δυνατότητα πραγματοποίησης των φυσικών κινήσεων του τρεξίματος και της βάδισης. Αν αποτελεί στόχο μας η βελτίωση της αντοχής μας στο τρέξιμο ή στο περπάτημα, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούμε, είναι να γυμναζόμαστε με αυτά.

Άλλα πλεονεκτήματα:

Καταγραφή χαρακτήρων προπόνησης (βήματα, απόσταση, θερμίδες, ταχύτητα, χρόνο, καρδιακή συχνότητα)

Πολλές επιλογές έντασης. Μπορούμε να προπονηθούμε με πολύ μεγάλο φάσμα έντασης και να επιτύχουμε πολύ υψηλές τιμές καρδιακής συχνότητας.

Δυνατότητες αλλαγής κλίσης. Με τις ρυθμίσεις κλίσης μπορούμε να αλλάξουμε την ένταση της προπόνησης και να αλλάξουμε το πως ενεργοποιούνται οι μύες των κάτω άκρων. Γεγονός που μας βοηθάει να γυμνάσουμε άλλους μύες ή να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε συγεκριμένες περιοχές (πχ πλατεία περιτονία). Επιπρόσθετα οι νέοι μηχανικοί διάδρομοι μας δίνουν την δυνατότητα να αναπαράγουμε κινήσεις όπως η ώθηση έλκηθρου με πρόσθετη αντίσταση.

Χρήση έτοιμων προγραμμάτων που υπάρχουν στο σύστημά του. Αν και δεν προτείνεται να γυμναζόμαστε με προγράμματα που δεν είναι σχεδιασμένα για εμάς, οι εμπορικοί διάδρομοι διαθέτουν λογισμικό που περιέχει προτεινόμενες προπονήσεις, τεστ αντοχής κλπ.

Μειονεκτήματα του διαδρόμου
Υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης. Αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να αγοράσουμε για προσωπική χρήση. Ενδεικτικά ένας μπορεί να κοστίζει από 1000 έως 8-10.000 ευρώ.

Βαθμό επικινδυνότητας. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την πρώτη φορά που ανεβήκαμε σε διάδρομο. Επίσης είναι πολύ πιθανό να έχουμε δει διάφορα fails σε βίντεο στο διαδίκτυο. Παρότι διαθέτουν πολλά συστήματα ασφαλείας, οι πολλές δυνατότητες αύξησης της έντασης, απαιτούν προσοχή. Επίσης χρειάζεται ένα στάδιο εξοικείωσης. Η κινούμενη ταινία του διαδρόμου δεν συγχωρεί λάθη αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι.

Αν έχουμε ενοχλήσεις στα γόνατα ή άλλα σημεία κατά την βάδιση ή το τρέξιμο, αυτομάτως δεν μπορούμε να κάνουμε καρδιοαναπνευστική προπόνηση με τον διάδρομο, λόγω της αύξησης των συμπτωμάτων.

* Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει.

 

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα - Παρασκευή: 07:00 π.μ. - 22:00 μ.μ.

Σάββατο: 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Κυριακή: Προσωρινά κλειστά

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Designed & Developed by: Overmedia SA