+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

Ταιριάζει σε όλους η αθλητική διατροφή;

Ταιριάζει σε όλους η αθλητική διατροφή;

Φαίνεται να υπάρχει μία παρανόηση ότι η αθλητική διατροφή είναι μόνο για ελιτ αθλητές.

Σίγουρα οι ελιτ αθλητές προπονούνται σκληρά και οι διατροφικές τους απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, αλλά η αθλητική διατροφή βασίζεται σε ένα στέρεο θεμέλιο γενικής διατροφής που μπορεί να ισχύει για όλους: νέους, ηλικιωμένους, αθλητές και ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή.

Η αθλητική διατροφή προϋποθέτει:
Κατανάλωση ενός συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Αυτός ο αριθμός θερμίδων καθορίζεται από την προσωπική φυσική κατάσταση του ατόμου και τους στόχους του όσον αφορά τη διατροφή και τη φόρμα του.
Διασφάλιση ότι οι θερμίδες αυτές αποτελούνται από τη σωστή ποσότητα μακροθρεπτικών στοιχείων:
Πρωτεΐνες
Υδατάνθρακες
Λίπη
Διασφάλιση της επαρκούς ενυδάτωσης: Αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον εννέα ποτήρια νερό την ημέρα ενώ οι άνδρες τουλάχιστον δεκατρία. Φυσικά όταν γυμναζόμαστε, χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνονται. Η προσθήκη ηλεκτρολυτών στη διατροφή (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο) βοηθά στην αντικατάσταση αυτών των ζωτικών θρεπτικών στοιχείων.

Οι αθλητές τυπικά καταναλώνουν μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων απ’ ό,τι οι μη αθλητές για να ικανοποιήσουν τον σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής τους. Αυτές οι μεγάλες εκρήξεις δύναμης απαιτούν επιπλέον ενυδάτωση καθώς και αντικατάσταση ενέργειας πρωταρχικά σε μορφή υδατανθράκων και λιπών, για να αντικατασταθεί το γλυκογόνο του σώματος, και βεβαίως πρωτεΐνη για την τροφοδοσία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Προγραμματισμός των γευμάτων σας: Ο προγραμματισμός των γευμάτων είναι απολύτως απαραίτητος για τους αθλητές. Δεν έχει σημασία μόνο τί τρώνε, αλλά και πότε τρώνε είναι σημαντικό. Η προπονητική ρουτίνα τους μπορεί να απαιτεί να τρώνε ορισμένους τύπους μακροθρεπτικών στοιχείων πολύ περισσότερες φορές την ημέρα σε σύγκριση με κάποιον που δεν γυμνάζεται.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την προπόνησή σας.

Πριν την προπόνηση
Οι υδατάνθρακες είναι αυτό που τροφοδοτεί μια προπόνηση. Σκεφτείτε τους ως βενζίνη για το αυτοκίνητό σας. Θα πρέπει να καταναλώνετε υδατάνθρακες 30-45 λεπτά πριν από μία έντονη προπόνηση. Αφομοιώνονται εύκολα και μετατρέπονται σε γλυκόζη γρήγορα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Επιπλέον, πολλοί αθλητές προτιμούν επίσης ένα προ-προπονητικό συμπλήρωμα με συστατικά όπως η καφεΐνη, η κρεατίνη και οι πρόδρομοι του οξειδίου του αζώτου.

Κατά τη Διάρκεια της Προπόνησης
Κατά τη διάρκεια μιας ελαφριάς προς μέτριας έντασης προπόνησης θα πρέπει να πίνετε νερό, τουλάχιστον, και να προσθέσετε ηλεκτρολύτες εάν χρειάζεστε έξτρα ενίσχυση. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να αντικαταστήσουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, που χάνονται με τον ιδρώτα.

Σε μία μέτρια προς υψηλής έντασης προπόνηση, θα πρέπει να σκεφτείτε την προσθήκη υδατανθράκων στους ηλεκτρολύτες σας. Αυτός ο συνδυασμός όχι μόνο θα αντικαταστήσει αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, αλλά θα προμηθεύει συνεχώς τους μυς σας με την γλυκόζη που χρειάζονται για να διατηρηθεί η απόδοσή σας.

Μετά την Προπόνηση
Είναι σημαντικό να «ταΐσετε» τους μύες σας μετά από μία προπόνηση. Τυπικά θέλετε να καταναλώσετε καλής ποιότητας θερμίδες μέσα σε 30 λεπτά έως μία ώρα για να έχετε το μέγιστο όφελος. Αφού το έχουμε πει αυτό, ακόμη και αν δεν πάρετε θερμίδες μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραλείψετε ένα μετα-προπονητικό γεύμα ή ρόφημα. Καταναλώστε 20 έως 40 γραμμάρια καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη μπορεί να προέλθει από πλήρεις τροφές όπως κοτόπουλο ή ψάρι, ωστόσο σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να τρώνε αμέσως μετά από μια σκληρή προπόνηση οπότε ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα είναι μια καλή λύση. Ένα μετα-προπονητικό ρόφημα μπορεί να περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος (ορό γάλακτος ή καζεΐνη) ή φυτική πρωτεΐνη όπως η σόγια, Η πρωτεΐνη αναδομεί τους μυς και σε τελική ανάλυση βοηθά στην αύξηση της άπαχης μυϊκής μάζας.

Διατροφή για Απώλεια Βάρους
Μερικοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος νομίζουν πως αν παραλείψουν ένα γεύμα μετά από την προπόνησή τους, θα χάσουν βάρος γρηγορότερα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να αναδομήσετε τους μυς σας με καλής ποιότητας πρωτεΐνη αφού τους έχετε ζορίσει με την γυμναστική. Αλλιώς όλη η σκληρή δουλειά που αφιερώσατε στην προπόνησή σας μπορεί να πάει χαμένη. Αντί να αυξήσετε την μυϊκή μάζα σας, στερώντας το σώμα σας από την πρωτεΐνη που χρειάζεται για τους μυς σας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια άπαχης μυϊκής μάζας.

Ξεκούραση
Τέλος, διασφαλίστε ότι θα συμπεριλάβετε και μία ημέρα ξεκούρασης. Ενώ μπορεί να καταναλώνετε επαρκή θρεπτικά στοιχεία κάθε μέρα, εάν συνεχώς πιέζετε το σώμα σας στα όριά του, δεν θα έχει χρόνο να επανέλθει πραγματικά και να αναδομήσει την άπαχη μυϊκή μάζα εφόσον δεν το αφήνετε να ξεκουραστεί. Έχετε τουλάχιστον μία ημέρα ξεκούρασης την εβδομάδα ενσωματωμένη στο πρόγραμμά σας.

ΠΗΓΗ https://runnfun.gr

* Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει.

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα - Παρασκευή: 07:30 π.μ. - 10:30 μ.μ.

Σάββατο: 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Κυριακή: 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Code by: Overmedia SA