+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ

Το δέρμα είναι από τα σπουδαιότερα όργανα του σώματος. Κάθε φορά που ο οργανισμός υποφέρει από κάποια νόσο το δέρμα υποφέρει. Είναι το μεγαλύτερο σε όγκο και σε βάρος όργανο του σώματος.

Το δέρμα συντίθεται από δυο αλληλοεξαρτώμενα τμήματα. Το εξωτερικό τμήμα που είναι η επιδερμίδα και το εσωτερικό που είναι το χόριο. Αμφότερα στηρίζονται στον λιπώδη υποδερματικό ιστό, το υποδόριο λίπος.

Το δέρμα μας έρχεται καθημερινά σε επαφή με το ξηρό, εχθρικό φυσικό περιβάλλον καταγράφοντας περίπλοκα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, έτσι πολλές λειτουργίες του είναι απαραίτητες για την προστασία του. Δομικά στοιχεία του δέρματος, όπως η κερατίνη στοιβάδα, η μελανίνη και το σύνολο του συνδετικού ιστού του χορίου, εξασφαλίζουν λειτουργίες απαραίτητες ακόμη και για την επιβίωση.

Το δέρμα αποτρέπει εν μέρει την απώλεια ζωτικών υγρών, τη διείσδυση τοξικών ουσιών και παθογόνων μικροοργανισμών και την πρόκληση βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Η κερατίνη στοιβάδα δρα ως ημιδιαπερατός φραγμός που καθυστερεί την απώλεια ύδατος από τις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και θωρακίζει τον οργανισμό έναντι επιβλαβών περιβαλλοντικών παραγόντων. Ένα άλλο δομικό στοιχείο της επιδερμίδας που εξασφαλίζει προστασία είναι το μελανινοκύτταρο που παράγει τη χρωστική μελανίνη. Χρησιμεύει σαν εξαιρετικό φίλτρο έναντι των ανεπιθύμητων δράσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως είναι η φωτογήρανση του δέρματος, η ρυτίδωση και η ανάπτυξη δερματικών νεοπλασμάτων. Τέλος, το σύστημα μικροκυκλοφορίας και οι ιδρωτοποιοί αδένες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θερμορρύθμιση.

Ήλιος & Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου. Είναι δε πολύ συχνός στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Ελλάδα. Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα. Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου δέρματος. Και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να προληφθούν.

Παράγοντες Κινδύνου

• Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ακόμη και αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό. Το μαύρισμα από την ηλιοθεραπεία είναι η απόκριση του δέρματος στη βλάβη από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία.
• Το ανοιχτό χρώμα του δέρματος. Η μικρότερη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα παρέχει μικρότερη προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.
• Το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Κάθε ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
• Οι δερματικοί σπίλοι (ελιές) στο δέρμα. Οι φυσιολογικές ή μη φυσιολογικές ελιές του δέρματος, που είναι μεγαλύτερου μεγέθους από το φυσιολογικό, είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε καρκινωματώδεις.
• Οι προκαρκινωματώδεις βλάβες του δέρματος.
• Το θετικό οικογενειακό ιστορικό.
• Το ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
• Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
• Το ευαίσθητο δέρμα, για παράδειγμα, μετά από έγκαυμα.
• Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, κυρίως χημικές ουσίες
• Η μεγάλη ηλικία.

Πόσο κακό κάνει ο ήλιος στο δέρμα

Αν και τα αντιηλιακά φίλτρα προστασίας αποροφούν ή αντανακλούν ένα μέρος της καταστροφικής υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB, ένα ποσοστό εισχωρεί τελικά στο δέρμα μας. Μετά από αρκετά χρόνια έκθεσης στον ήλιο, ακόμα και αν η έκθεση είναι περιορισμένη, θα προκληθεί καταστροφή στις στοιβάδες του δέρματος και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα δέρμα εύθραυστο και τραχύ με ρυτίδες και δυσχρωμίες. Ένα δέρμα σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει πιθανά τραύματα ή μολύνσεις και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι αρκετά υψηλή.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν καταστροφές στο DNA. Η πιο καταστροφική ελεύθερη ρίζα προέρχεται από το οξυγόνο! Ο άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο. Όταν όμως η υπεριώδης ακτινοβολία "σπάσει" το μόριο του οξυγόνου (Ο2), σε δύο ελεύθερα μόρια οξυγόνου, τότε τα μόρια αυτά προκαλούν στο DNA ότι η θάλασσα προκαλέι στα αυτοκίνητά μας: σκουριά! Η σκουριά στα αυτοκίνητα είναι σαν τον καρκίνο, αν την παραμελήσουμε εξαπλώνεται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το δέρμα μας.

ΠΗΓΗ runnfun.gr

* Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει ... 

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα - Παρασκευή: 07:30 π.μ. - 10:30 μ.μ.

Σάββατο: 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Κυριακή: 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Code by: Overmedia SA