+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ USDA, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ USDA, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Η πυραμίδα του USDA ή αλλιώς My Pyramid (η πυραμίδα μου) είναι μια "βελτιωμένη έκδοση" της πυραμίδας που εξέδωσε το 1992 το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αποτελέσματα μελετών και στατιστικών ερευνών και έχοντας ωςστόχο την μείωση/πρόληψη των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων αλλά και την προαγωγή της υγείας, το USDA και το Department of Health and Human Services (DHHS) των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με την επιτροπή Dietary Guidlines Advisory Committee παρουσίασαν τη νέα διατροφική πυραμίδα.

Ανατομία μια πυραμίδας: «H Πυραμίδα μου» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διατροφής, που χαρακτηρίζεται από 4 στοιχεία : ποικιλία, αναλογικότητα, μετριασμένη κατανάλωση και φυσική δραστηριότητα.

Όπως φαίνεται από τη παρακάτω εικόνα, πυραμιδα η νέα πυραμίδα δεν είναι μια συνηθισμένη πυραμίδα. Δεν μοιάζει με τις γνωστές πυραμίδες με τις απεικονίσεις των τροφίμων. Η καινούρια πυραμίδα είναι η πυραμίδα των χρωμάτων. Υπάρχουν έξι χρωματικές διαβαθμίσεις οι οποίες εκφράζουν διάφορες ομάδες τροφίμων:

Το πορτοκαλί, δηλώνει τα δημητριακά

Το πράσινο, δηλώνει τα λαχανικά

Το κόκκινο, δηλώνει τα φρούτα

Το κίτρινο, δηλώνει τα έλαια (λιπαρά που σε θερμοκρασία δωματίου διατηρούνται σε υγρή μορφή, π.χ. το ελαιόλαδο)

Το μπλέ, δηλώνει τα γαλακτοκομικά

Το μωβ, δηλώνει το κρέας και τα όσπρια.

Διαφορά και αναλογικότητα

Η διαφορά στο πλάτος των διατροφικών ομάδων συμβολίζει την αναλογικότητα. Αυτό αποτελεί γενικό οδηγό ως προς τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνονται από κάθε ομάδα. Δηλαδή όσο πιο πλατιά είναι μια ομάδα, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η κατανάλωση από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Η στένωση κάθε διατροφικής ομάδας από πάνω προς τα κάτω συμβολίζει τη μετριασμένη κατανάλωση. Η πιο πλατιά είναι για τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται πιο τακτικά από τον καταναλωτή και που είναι φτωχότερα σε λιπαρά και προστιθέμενα απλά σάκχαρα. Η στενότερη κορυφή αντιπροσωπεύει τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο πιο συχνά έχει τη δυνατότητα να επιλέγει αυτά τα τρόφιμα.

Αν προσέξουμε στο αριστερό μέρος της πυραμίδας, υπάρχει μια φιγούρα που ανεβαίνει σκαλοπάτια και ο ρόλος της είναι, η ανάδειξη της σπουδαιότητας της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας.

Τα πλεονεκτήματα της πυραμίδας:

Η νέα πυραμίδα προσφέρει μια εξατομικευμένη προσέγγιση όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Εισάγοντας στον υπολογιστή την ηλικία, το γένος και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν το δικό τους μενού στο πιο κατάλληλο για αυτούς θερμιδικό επίπεδο. Έχουν δημιουργηθεί 12 διαφορετικά διατροφικά πακέτα ισοδυνάμων από τις ομάδες των τροφίμων βάση θερμιδικής απόδοσης (από 1000 έως 3200 θερμίδες ημερησίως).

Με το μοντέλο της καινούριας πυραμίδας είναι η πρώτη φορά που τα έλαια διαχωρίζονται από τις έντονες πηγές κορεσμένου λίπους. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι όλα τα λιπαρά είναι κακά και πρέπει να αποφεύγονται, η πυραμίδα αυτή στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης των λιπαρών.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της πυραμίδας, είναι η σπουδαιότητα που δίνεται στη φυσική δραστηριότητα, εφόσον είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μείωση της φυσικής δραστηριότητας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των παχύσαρκων ατόμων.

Τα μειονεκτήματα της πυραμίδας:

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορά την πρωτεΐνη, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί τοποθετούνται αποδίδονται από το ίδιο χρώμα, παρόλο που η σύσταση τους σε λίπος διαφέρει και είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια ή συνδυασμό οσπρίων και ξηρών καρπών προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη καθώς και το ότι η κατανάλωση πάνω από 2 μερίδες γαλακτοκομικών δεν μειώνει το ενδεχόμενο για οστεοπόρωση.

Ένα άλλο μειονέκτημα της πυραμίδας είναι ο μη-διαχωρισμός, των μη-επεξεργασμένων δημητριακών από τα επεξεργασμένα, ειδικά τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ραφιναρισμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην αύξηση ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

* Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει ... 

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα - Παρασκευή: 07:00 π.μ. - 22:00 μ.μ.

Σάββατο: 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Κυριακή: Προσωρινά κλειστά

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Code by: Overmedia SA