Πώς θα αποφεύγεις πόνους, τραυματισμούς ή κακώσεις όταν αθλείσαι
Υπάρχουν άπειροι παράγοντες που θα σε οδηγήσουν σε έναν τραυματισμό ενώ γυμνάζεσαι. Η υπερπροπόνηση είναι ο κυριότερος.
Η ανεπαρκής εκτέλεση ασκήσεων, ένας επίσης κρίσιμος παράγοντας. Το ίδιο και η παράλειψη της προθέρμανσης -κρύβει μεγάλες απειλές για τους μυς σου. Και η μακρά λίστα συνεχίζεται: δεν ενυδατώνεσαι αρκετά, πηγαίνεις στο γυμναστήριο κουρασμένος, αδυνατείς να ακούσεις το σώμα σου, δεν είσαι συγκεντρωμένος, αδιαφορείς για τη σωστή στάση του σώματός σου.
Αν βάλεις κάτω όλα αυτά θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ μεγαλύτερης ζωτικής αξίας απ’ ό,τι το ίδιο το πρόγραμμα που εκτελείς. Αν ασκείσαι επιπόλαια θα τραυματιστείς. Και κανένα πρόγραμμα προπόνησης, ούτε σουηδική γυμναστική δεν θα είσαι σε θέση να εκτελέσεις για καιρό. Ίσως και μήνες. Μιλήσαμε με γυμναστές και ιατρικούς εμπειρογνώμονες και δημιουργήσαμε το απόλυτο πλάνο θωράκισης του σώματός σου για προπονήσεις χωρίς τραυματισμούς.
Πριν από την προπόνηση
Η προετοιμασία είναι το κλειδί. Πράγμα που δε σημαίνει ότι απλά κάνεις μερικές εκτάσεις και μετά ρίχνεσαι στην προπόνηση. Η διαδικασία προσαρμογής στην προπόνηση ξεκινά αμέσως μόλις ξυπνήσεις. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει πόσο νωρίς ή αργά έπεσες το προηγούμενο βράδυ για ύπνο. Το ίδιο σημαντικό είναι και το τι τροφές κατανάλωσες για δείπνο.
- Η αθλητική διαιτολόγος Jessica Bolbach, λέει ότι για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς πρέπει να τροφοδοτείς το σώμα σου με τροφές που παρέχουν αμινοξέα, φυτικές ίνες και καλούς υδατάνθρακες για την ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού και την διατήρηση της ενέργειας (σολομός, γαλοπούλα, γλυκοπατάτα). «Και σαφώς, καθόλου λίπος», τονίζει η Bolbach.
- Ο χειρουργός του NYC Chirurgical Associates, Dr. Christopher Hollingsworth, προσθέτει: «Μην αποφεύγεις τους υδατάνθρακες στο δείπνο. Η διατήρηση του σωστού επιπέδου σακχάρου στο αίμα συμβάλλει στην αποφυγή τραυματισμών από υπερβολική προπόνηση. Αν αθλείσαι περισσότερες από δύο ώρες κάθε φορά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες θα δουλέψουν σαν ασπίδα των μυών σου».
- Οι προπονητές Taylor Gainor και Justin Norris, προτείνουν να πίνεις άφθονο νερό δυο ώρες πριν επισκεφτείς το γυμναστήριο, ώστε να αποφύγεις τις μυϊκές κράμπες, οι οποίες συχνά αποτελούν πρόδρομο για τραυματισμούς των μυών και των μαλακών μορίων κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης.
Μάθε να αξιολογείς τον εαυτό σου
Ο Reginald Clements, πιστοποιημένος προσωπικός προπονητής και ειδικός σε προγράμματα αποθεραπείας μετά από αθλητικές κακώσεις, λέει: «Αν βρίσκεσαι σε στάδιο που πρέπει να ανέβεις επίπεδο στις προπονήσεις σου, σκόπιμο είναι να ελέγξεις μόνος σου ή με τη βοήθεια ενός καταρτισμένου προπονητή- ποιες μυϊκές ομάδες στο σώμα σου στερούνται ευλυγισίας.
Ο Clements τονίζει επίσης: «Έλεγξε και τη στάση του σώματός σου όταν εκτελείς το πρόγραμμά σου. Προπονούμενος ακόμη και με μικρά βάρη, μια λόρδωση της σπονδυλικής στήλης κατά την άρση ή λάθος τοποθέτηση ποδιών και ώμων σε πιέσεις με μπάρες, μπορεί να σου σακατέψουν τη μέση, τα ισχία ή τους αστραγάλους».
- «Δείξε μεγάλη προσοχή στους ώμους σου. Είναι το πρώτο πράγμα που τραυματίζουν συχνά οι αρσιβαρίστες, μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό της πίεσης δημιουργείται στις συγκεκριμένες αρθρώσεις», λέει ο προπονητής Brad Cox.
«Όσο καλύτερα προθερμασμένοι είναι οι ώμοι σου, όσο πιο επικεντρωμένος είσαι στην άσκηση και όσο πιο αρμονικές είναι οι κινήσεις σου, τόσο μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμού», προσθέτει.
Το ζέσταμα
Ο James Shapiro, πιστοποιημένος προσωπικός προπονητής με ειδίκευση στη ορθοπαιδική διορθωτική γυμναστική τονίζει: «Σε ένα ποσοστό πάνω από το 70%, οι μεγαλύτεροι τραυματισμοί σε αθλούμενους κάθε επιπέδου και είδους προπόνησης, εμφανίζονται σε όσα άτομα ξεκίνησαν τη σωματική δραστηριότητά τους χωρίς προθέρμανση των μυών».
Σύμφωνα με τον Shapiro, μια ρουτίνα προθέρμανσης δεν χρειάζεται να είναι σκληρή, απλά πρέπει να φτάσει το σώμα σου σε μια κατάσταση ήπιας εφίδρωσης χωρίς να νιώθεις κόπωση. «Δέκα λεπτά ήπιες διατάσεις και πέντε λεπτά επιτόπιες αναπηδήσεις, αρκούν να προλάβουν έναν τραυματισμό σε μυς, τένοντες και αρθρώσεις», προτείνει.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης
Ο ειδικός φυσικής κατάστασης Tony Hill δηλώνει ότι πρέπει να είσαι σίγουρος κάθε φορά ότι οι ασκήσεις που επιλέγεις είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων σου. «Συχνά, πολλοί κάνουν ό, τι είναι πιο δημοφιλές ή ανταγωνιστικό ή περίπλοκο, και όχι αυτό που είναι κατάλληλο για τις ατομικές τους ανάγκες. Αναπόφευκτα προκαλούν τεράστια πίεση στις αρθρώσεις, στους τένοντες και στα οστά, με ανεπανόρθωτες βλάβες», λέει ο Hill.
Και συνεχίζει: «Πίνε νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και λιπαίνει τις αρθρώσεις, οπότε αν δεν είσαι ενυδατωμένος σωστά, το σώμα σου θα υποφέρει από κράμπες, κόπωση, ζάλη ή άλλα συμπτώματα που οδηγούν σε τραυματισμό».
Μετά την προπόνηση
Μετά το τέλος της ρουτίνας, δεν είναι μόνο τα τεντώματα που θα βοηθήσουν τους μυς σου να χαλαρώσουν από την πίεση. Ο Shapiro συστήνει ένα ήπιο τρέξιμο στο διάδρομο, με σκοπό να βελτιώσεις τη ροή του αίματος στους μυς και να αποκαταστήσεις όποια πιθανή ζημιά υπέστησαν οι μυϊκές ίνες σου.
Ο Clements προσθέτει: «Εμπιστέψου και τον κύλινδρο αφρού. Μια ακολουθία κινήσεων πάνω στο foam roller είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται οι μύες των ποδιών σου ώστε να ελαχιστοποιήσεις κάποιους μικρούς πόνους που μπορεί να αντιμετώπισες μετά από μια σκληρή μέρα προπόνησης ποδιών».
Ο εκπαιδευτής και ο ειδικός διατροφολόγος Wasidah Francois τονίζει: «Όταν γυμνάζεσαι εντατικά, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάποιο πόνο, φλεγμονή και δυσφορία 2-3 ημέρες μετά την προπόνηση. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ του πόνου τραυματισμού και του πόνου άσκησης. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι με καλή πρόοδο, είναι να επιτρέπεις στο νευρικό σύστημα και στους συνδετικούς ιστούς να ανακάμψουν σωστά. Ξεκίνα με δυο μέρες αποχή από την προπόνηση και σταδιακά μπορείς να τη μειώσεις στη μία μέρα».
Ο Dr. Hollingsworth τονίζει: «Μπορεί να θέλεις να μεταμορφωθείς σε υπεραθλητή έως και υπεράνθρωπο μέσω της προπόνησης, και, πράγματι, μπορεί να συμβεί. Αλλά δεν μπορεί να το πετύχεις από τη μια μέρα στην άλλη».
«Η υπερπροσπάθεια που καταβάλεις είτε με καθημερινές προπονήσεις, είτε με περισσότερα κιλά και επαναλήψεις, είτε με βιασύνη, προχειρότητα και έλλειψη συγκέντρωσης, είναι ανασταλτικός παράγοντας για το στόχο σου, επειδή ένας τραυματισμός μπορεί να σε πάει όχι μόνο πολλές εβδομάδες πίσω, αλλά πιθανώς και να σε βγάλει για πάντα εκτός προπονήσεων».
ΠΗΓΗ https://runnfun.gr/
* Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει ...