+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

Τι θα λέγατε αν ο ιδρώτας σας θα μπορούσε να σας πει άμεσα πόσο υγιείς είστε;

Τι θα λέγατε αν ο ιδρώτας σας θα μπορούσε να σας πει άμεσα πόσο υγιείς είστε;

Ο ιδρώτας είναι απαραίτητο συνοδευτικό οποιασδήποτε προπόνησης. Τι θα λέγατε, όμως, αν η σύστασή του θα μπορούσε να σας αποκαλύψει πόσο υγιής είστε και μάλιστα άμεσα με μια συσκευή στον καρπό σας;

Ερευνητές στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο fitness tracker που στηρίζεται πραγματικά στον ιδρώτα σας.

Χρησιμοποιώντας μια αντικαταστάσιμη δοκιμαστική ταινία ενσωματωμένη με χημικούς αισθητήρες, η συσκευή μπορεί να μετρήσει τις ποσότητες ορισμένων μεταβολιτών που υπάρχουν στον ιδρώτα σας για να δώσει μια αίσθηση της συνολικής σας υγείας.

H συγκεκριμένη συσκευή, μπορεί να ανιχνεύσει την αφυδάτωση του σώματός σας και άλλους δείκτες που μπορούν, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να βοηθήσουν στην αθλητική σας απόδοση και εκπαίδευση, ενώ δημοσίευσαν στοιχεία της νέας τους μελέτης στο τεχνολογικό περιοδικό Biosensors and Bioelectronics.

“Αυτή η τεχνολογία μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε για ένα ευρύ φάσμα μεταβολιτών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο”, δήλωσε του ο Michael Daniele, Ph.D., βοηθός καθηγητή ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής πληροφορικής.

Σε αυτή τη μελέτη, η οποία αποτελεί απλώς μια απόδειξη της ιδέας, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μέτρηση τεσσάρων μεταβολιτών που μετράνε τα επίπεδα γλυκόζης, γαλακτικού οξέος, ρΗ και θερμοκρασίας ενός ατόμου μόνο μέσω ανάλυσης ιδρώτα.

Τι είναι οι μεταβολίτες
Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που το σώμα σας σχηματίζει στη διαδικασία του μεταβολισμού, έτσι ώστε αυτοί οι βιοδείκτες μπορούν να σας πουν για την υγεία σας μετρώντας τα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών σε σχέση με τις κανονικές σας παραμέτρους. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί θα ξέρουν αν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος είναι υψηλά και τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σηψαιμία ή ακόμα και ηπατική νόσο, καθώς το συκώτι σας διασπά το γαλακτικό οξύ.

Για να μετρήσετε τα διάφορα επίπεδα μεταβολίτη, υπάρχει μια αντικαταστάσιμη λωρίδα στο πίσω μέρος της συσκευής που χρησιμοποιεί χημικούς αισθητήρες για να έλθει σε επαφή με τον ιδρώτα σας. Στη συνέχεια, τα δεδομένα από τους αισθητήρες της ταινίας ερμηνεύονται από υλικό εντός της μικροσκοπικής συσκευής και τα αποτελέσματα μεταφέρονται σε ένα smartphone, smartwatch ή άλλη συσκευή.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το υλικό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στις νέες τεχνολογίες να εντοπίζουν προβλήματα υγείας πριν καταστούν κρίσιμα”, δήλωσε ο Daniele. “Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την κατάρτιση επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ποιος συνδυασμός διατροφής και άλλων μεταβλητών βελτιώνει την ικανότητα του χρήστη να εκτελεί μια προπόνηση ή μια άσκηση; ”

Πιθανά προβλήματα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μηχανική της συσκευής είναι εντυπωσιακή, λέει ο καθηγητής της χημείας Jan Halámek, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο του Albany. (Ο Halámek δεν συμμετείχε στη μελέτη.) Η τοποθέτηση ηλεκτρονικών εργαλείων και εργαλείων ανάλυσης ιδρώτα σε αυτό το μέγεθος είναι μια νέα ιδέα και πολύ έξυπνη.

Αλλά ο Halámek λέει ότι η εφαρμογή ηλεκτροχημείας στο σώμα “δεν είναι καθόλου εύκολη”. Η προσπάθεια μέτρησης πολλών μεταβολιτών σε μια μικρή συσκευή είναι ακόμη πιο δύσκολη, λέει ο Halámek, επειδή μερικοί από τους μεταβολίτες που οι ερευνητές μετρούν πράγματι κατανέμονται σε παρόμοιες ομάδες ενώσεων. Για παράδειγμα, τόσο το γαλακτικό όσο και η γλυκόζη διασπώνται στο υπεροξείδιο. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρόδια για τη μέτρηση κάθε ένα από αυτά είναι κοντά, υπάρχει ο κίνδυνος οι μετρήσεις να μην είναι ακριβείς.

 * Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει ...

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Γυμναστηρίου:

Δευτέρα- Παρασκευή: 07:30 π.μ. - 23:00 μ.μ.

Σάββατο: 07:30 π.μ. - 19:30 μ.μ.

Κυριακή: 09:30 π.μ. - 14:00 μ.μ.

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Designed & Developed by: Overmedia SA