+30 210 4135 100

diathlon@yahoo.gr

Είναι το τρέξιμο η αιτία για τους πόνους στην πλάτη;

Είναι το τρέξιμο η αιτία για τους πόνους στην πλάτη;

Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για τρέξιμο απλά και μόνο για να διατηρηθούν σε φόρμα, ταλαιπωρούνται όμως ταυτόχρονα από πόνο στην πλάτη κατά το τρέξιμο.

Αυτό που τους προβληματίζει είναι αν το τακτικό τζόκινγκ αποτελεί ενδεχομένως πρόσθετη επιβάρυνση για την πλάτη, την οποία θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουν.

Υπάρχει λοιπόν άμεση σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και του τρεξίματος;

Σπάνια…

Πρώτα, τα καλά νέα: Κατά κανόνα, η αιτία του πόνου στην πλάτη δεν είναι το τρέξιμο. Η τακτική άσκηση είναι καλή για τους ανθρώπους. Όλοι οι πειθαρχημένοι δρομείς επωφελούνται από τις ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και συνήθως αισθάνονται πολύ πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί μετά το τρέξιμο σε σύγκριση με πριν.

Το τζόκινγκ συμβάλλει στην προστασία της υγείας σας όχι μόνο, βελτιώνοντας την φυσική σας κατάσταση. Είναι γεγονός επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εντάξει το τακτικό τρέξιμο στην καθημερινότητά τους προκειμένου να εξισορροπήσουν την ψυχική τους υγεία. Κατά το τρέξιμο, αποστασιοποιούνται από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας και είναι γενικά πιο ισορροπημένοι.

Η βελτιωμένη ευεξία μπορεί επίσης να εξηγηθεί και επιστημονικά. Σήμερα είναι γνωστό ότι χημικές ουσίες (ενδορφίνες) απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας συνεχούς φυσικής καταπόνησης. Οι ενδορφίνες όχι μόνο βοηθούν το σώμα να ανακουφίσει τον πόνο, αλλά βελτιώνουν θετικά τη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Ο πόνος στην πλάτη είναι συχνά αποτέλεσμα κακής στάσης και μονόπλευρης επιβάρυνσης. Για παράδειγμα, αν έχετε μια εργασία γραφείου, το τζόκινγκ είναι μια κατάλληλη αλλαγή για το σώμα. Μάλλον, επειδή κινούνται και ζεσταίνονται οι μύες , ο πόνος στην πλάτη έρχεται πιο έντονα στο υποσυνείδητό μας και έχουμε λανθασμένα την εντύπωση ότι εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το τρέξιμο δυναμώνει την πλάτη

Από τη σκοπιά ενός χειρουργού της σπονδυλικής στήλης, πολλά επιχειρήματα συνηγορούν υπέρ του τζόκινγκ.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σταθεροποιηθεί ο κορμός κατά το τρέξιμο. Ως αποτέλεσμα, ενεργοποιούνται οι πολλοί μικροί μύες της πλάτης, οι οποίοι συχνά παραμένουν αδρανείς στην καθημερινότητα και μπορούν να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα σοβαρές αδυναμίες. Επομένως το τακτικό τρέξιμο ενισχύει την πλάτη μας.

Αυτή είναι και η αναφορά της κρατικής γερμανικής ασφάλισης ατυχημάτων (DGUV).

Γενικά, το τζόκινγκ δεν επιδεινώνει την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο ενώ τρέχετε, πρέπει να σταματήσετε το τζόκινγκ και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι να προσέξετε

Τελικά η στάση του σώματος και η προετοιμασία είναι σημαντικές. Όποιος παίρνει λανθασμένη στάση κατά το τρέξιμο, φορώντας ακατάλληλα υποδήματα ή είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένος, διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί τραυματισμούς επιδεινώνοντας έτσι τον πόνο στην πλάτη και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις και ιδίως στο γόνατο.

Η σωστή στάση κατά το τρέξιμο: Όταν τρέχετε, οι βραχίονες πρέπει πάντα να βρίσκονται χαλαρά πάνω στο σώμα και το πάνω μέρος του σώματος να είναι ελαφρώς κεκλιμένο προς τα εμπρός.

Να κάνετε πάντα προθέρμανση πριν από το τρέξιμο: Ένα ελαφρύ πρόγραμμα προθέρμανσης αποτρέπει σημαντικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη από άτομα που μόλις αρχίζουν να τρέχουν, αλλά και από άτομα που τρέχουν εντατικά και με πιο γρήγορο ρυθμό θα πρέπει πάντα να κάνουν προθέρμανση πριν ξεκινήσουν.

Είναι σημαντικό να τεντώνονται οι σύνδεσμοι και οι τένοντες σε όλο το σώμα, όχι μόνο στα πόδια.

Να αποφεύγετε την υπερβολική καταπόνηση: Ξεκινήστε το τζόκινγκ – αλλά αργά! Ειδικά οι άνθρωποι που εργάζονται κυρίως σε καθιστή θέση θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακά το τρέξιμο και να μην έχουν υπέρμετρες φιλοδοξίες. Ειδικά οι επονομαζόμενοι «ερασιτέχνες δρομείς” μπορούν εύκολα να καταπονηθούν και να εκθέσουν το σώμα τους άσκοπα σε μεγάλη επιβάρυνση και κινδύνους τραυματισμών.

Για παράδειγμα, ξεκινήστε για μερικές εβδομάδες με χαλαρό περπάτημα μόνο για 20 έως 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύετε σιγά σιγά τους μύες και την αντοχή σας και αποκτάτε φόρμα για μεγαλύτερες αποστάσεις και ταχύτερους ρυθμούς.

Ποιοι θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουν το τρέξιμο;

Σε περίπτωση οξέος πόνου στην πλάτη ή γνωστών κηλών δίσκου, προτιμάτε να μην κάνετε τζόκινγκ. Το περπάτημα ή η ποδηλασία θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική λύση για αυτούς τους ασθενείς αλλά και για τα άτομα με υπερβολικό βάρος, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάστασή τους.

Ωστόσο, ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από έντονους πόνους στην πλάτη ή σε ασθενείς που έχουν ήδη χειρουργηθεί στη σπονδυλική στήλη, θα συμβούλευα αποχή από το τρέξιμο σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Διασκεδάστε ενώ τρέχετε!

ΠΗΓΗ https://runnfun.gr/

 * Για περισσότερες συμβουλές επί θεμάτων υγείας και fitness περιμένουμε να μας επισκεφτείτε. Ο Πειραιάς, στην πανέμορφη Καστέλλα, έχει το γυμναστήριο που του αρμόζει ...

420

Μέλη

12

Προπονητές

3

Αίθουσες

15

Προγράμματα

Ωράριο Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα - Παρασκευή: 07:30 π.μ. - 10:30 μ.μ.

Σάββατο: 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.

Κυριακή: 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΙΑΘΛΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Πειραιάς στην περιοχή της Καστέλλας

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

CONTACT US

210 4135 100

Δεληγιώργη 50, Πειραιάς

diathlon@yahoo.gr

Code by: Overmedia SA